Een moment geduld a.u.b.

Vraag & antwoord

 • Wanneer kies ik voor de SAQ Compact of de SAQ Extended?

  De volgende tabel geeft aan wat de verschillen zijn tussen SAQ Compact en SAQ Extended. Deze tabel helpt u te kiezen tussen de twee vragenlijsten.

  Auditvorm

  SAQ Compact

  Korte, eenvoudige versie.
  Bevat 18 thema's, 72 vragen.

  SAQ Extended

  Uitgebreide versie. Vragenselectie op basis van de geselecteerde trede.
  Bevat 233 vragen op de hoogste trede.

  Approved Self Assessment

  Deze versie moet u gebruiken bij de Approved Self Assessment.

  Deze versie mag u niet gebruiken bij de Approved Self Assessment.

  SCL Light

  Deze versie mag u niet gebruiken bij de SCL Light.

  Deze versie moet u gebruiken bij de SCL Light.

  SCL

  Deze versie mag u gebruiken bij de SCL.

  Deze versie mag u gebruiken bij de SCL.

  SCL Original

  Deze versie mag u gebruiken bij de SCL Original.

  Deze versie mag u gebruiken bij de SCL Original.

 • Ik vind sommige vragen moeilijk te interpreteren voor mijn organisatie, hoe pak ik dat aan?

  Soms hebben bedrijven moeite om vragen uit de vragenlijst te vertalen naar de eigen specifieke situatie. Het helpt dan om een ‘hoe-en-waarom-vraag’ te stellen. Waarom is deze vraag op ons van toepassing? Hoe kunnen we ons herkennen in de geschetste situatie? Wat is de bedoeling van deze vraag en hoe hebben wij dat georganiseerd? De bedrijfsbeheerder, die de SAQ verstuurt binnen de organisatie, kan eventueel toelichtende beschrijvingen plaatsen bij de verschillende vragen. Deze kunnen helpen om de vragen te beantwoorden.

 • Wat is het verschil tussen de SAQ Compact en SAQ Extended?

  SAQ Compact is een korte, eenvoudige vragenlijst die geschikt is voor alle medewerkers in een organisatie. Deze vragenlijst leent zich vooral voor een zelfevaluatie om een algemeen beeld van de veiligheidscultuur in een organisatie te krijgen of om een audit voor te bereiden. U kunt het zien als een soort quickscan van de organisatie. Deze SAQ geeft geen trede af, maar laat alleen zien waar de organisatie per thema staat.

  SAQ Extended is een uitgebreide vragenlijst die een gedetailleerd beeld geeft van de veiligheidscultuur in een organisatie. Deze SAQ kent een scoreberekening met een trede-indicatie. U start een SAQ Extended op een gewenste trede. U beantwoordt alleen de relevante vragen voor die (en onderliggende) treden.

 • Is de rekenhulp voor het aantal respondenten verplicht of kan ik hiervan afwijken?

  De rekenhulp is voor de SAQ Extended niet verplicht. Deze geeft een indicatie van het aantal respondenten dat nodig is voor een realistisch beeld. Wanneer u wordt gecertificeerd, bepaalt de auditor het aantal personen dat wordt geïnterviewd.

  Voor de SAQ Compact is de rekenhulp wel verplicht doordat deze vragenlijst verplicht is bij de auditvorm Approved Self Assessment. De auditoren kunnen zo toetsen of de SAQ op de juiste manier gebruikt en ingezet is.

 • Hoe maak ik een nieuwe vragenlijst aan?

  Ga rechtsboven naar Beheer en klik op Nieuwe vragenlijst. Klik daarna op Toevoegen rechtsboven in het scherm. Vul alle gegevens in en klik op opslaan.

 • Hoe bepaal ik voor welke trede mijn organisatie gecertificeerd kan worden? (certificeringsdoelstelling)

  De treden geven de ontwikkelingsfase aan waarin uw organisatie zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn bevindt. Elke trede wordt gekenmerkt door een bepaald gedrag van uw medewerkers met de bijbehorende waardering. Deze informatie helpt u uw certificeringsdoelstelling te bepalen.

  Als u de SAQ Compact gebruikt, hoeft u niet vooraf te bepalen op welke trede u gecertificeerd wilt worden. In de rapportage wordt bij de totaalscore de percentages per trede weergegeven. Voor de SAQ Extended is het wel vereist dat u vooraf aangeeft op welke trede u gecertificeerd wilt worden.

 • Wat kan ik doen als de respondent de melding krijgt dat de deadline voor het invullen is verlopen?

  Ga naar de desbetreffende vragenlijst. Klik vervolgens rechts op Bewerken. Vul bij Uiterste reactiedatum een nieuwe datum in. Wanneer u deze opslaat, wordt de vragenlijst weer opengesteld voor respondenten.

 • Ontvangen de toegevoegde respondenten automatisch een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen?

  Nee, dit moet u handmatig doen. Klik de respondenten aan die u wilt uitnodigen en klik op de button Uitnodiging versturen. Vervolgens kunt u de mail versturen.

 • Ik wil als bedrijfsbeheerder ook de vragenlijst invullen. Hoe doe ik dat?

  Maak met uw eigen gegevens (naam en e-mailadres) een respondent aan. Selecteer vervolgens via de pagina Webtool in de rechterkolom de vragenlijst.

 • Krijgen de verschillende functieniveaus (uitvoerend/management) ook andere vragen?

  Nee, de vragen zijn voor alle respondenten hetzelfde.

 • Kan ik een verwijderde vragenlijst weer terugzetten?

  Nee, dat is niet mogelijk.